Поноћ у Паризу*

На последњем сам спрату Ајфелове куле. Посматрам небо над Паризом и присећам се свог првог путовања у Француску, далеке 2003. године. Сада, док ми та сећања после осамнаест година пролазе кроз главу, све то делује тако, тако далеко. Моја наставница француског, родитељи које ме прате на пут, потом моје студије, мој посао, приватни часови, моји ученици. Од те 2003. године видела сам Париз небројено пута и сваки пут би ми пружио нешто ново, нешто другачије што ми је било потребно. Париз је одувек познавао тајну. Тренутке радости, љубави, романтичних шетњи, интелектуалних истраживања, читања у самоћи или у друштву. С њим. Он никада није толико волео савремени Париз, али је волео мене. Чинио је да осетим париску кишу кад би се у нашем стану умирало од врућине, или би ме гурао у једну од многобројних париских фонтана сваки пут кад бих се туширала. Мислила сам да је то била права љубав. Париска љубав. И француски пољубац могао је бити савршен једино с њим. И све то ми сада проклето недостаје. Да, налазим се на последњем спрату Ајфелове куле и сећам се свега онога што се догодило. Моје љубави за овим светом где је р котрљаво и грлено.

Одлучила сам да поново дођем у Париз иако није распуст јер сам мислила да ћу се тако осећати боље. А осећам се само горе. Иван и ја смо се растали на најгори могући начин. Да, истина је, била сам стварно окрутна, али заслужио је. Заслужио би и много горе. Сада сам овде и посматрам небо, облаке. Тражим зрак сунца који би ми дао неки одговор, трачак наде, али одмах се свега сетим и поновим у себи да нада није потребна, јер он не заслужује моју љубав. Осећам да ми сузе навиру и одлучујем да сиђем.

Лутам париским четвртима без циља. Мој мозак их већ довољно добро познаје, па се и не плашим да се изгубим. Je flâne… Помало се осећам као да сам код куће. Ето зашто сам одлучила да дођем баш у овај град после најгорег дана у моме животу. Никоме ништа нисам желела да кажем, чак ни родитељима. Најромантичнија љубавна прича завршила се после шест година, после припрема за венчање, после вереничког прстена који сам му бацила у лице изговарајући моје последње речи, пре него што сам залупила вратима најјаче што сам могла и отишла. Заувек. Све то пре недељу дана. Седам дана без јела, испуњена сузама, бесконачним бројем порука на које нисам одговорила. Све што сам тада хтела био је први лет за Париз где бих се поново нашла сама, где бих отпочела из почетка своју француску причу у којој је он био само уљез и ништа више. Све што сам желела било је да се изгубим пролазећи кроз париске књижаре где бих тражила нове књиге за своје ђаке, мислила на посао, на свакодневни живот, где бих се посветила својим интересовањима. И све је изгледало тако једноставно тамо, у мојој соби. Чинило ми се да би све било заборављено чим бих стигла у Париз и да бих одмах преболела све. Преценила сам моћ Париза. И преценила сам своје моћи. А о њему да не причамо. Преценила сам у сваком смислу то биће за које сам мислила да је било моје. А, у ствари, било је свачије.

Ето, ни град светлости није ми више леп. Не примећујем његов сјај, а туга ме не напушта. После неколико сати бесциљног ходања, наједном сам се нашла у једном непознатом кварту који никада раније нисам посетила. Око мене само стамбене зграде и мали парк где се играју деца различитих националности, док их маме посматрају с дрвених клупа. Многе од њих имају вео на глави. Дошло ми је да питам неког од пролазника како да стигнем до најближе станице метроа, али одустах, као и увек. Иван ми је увек говорио да превише често одустајем од својих идеја и да мењам брзо мишљења. Барем нисам мењала мушкарце, као што је он то чинио са женама. То сам му чак и рекла оног ужасног дана, а он ми је говорио да од мене никада не би одустао и да сам ја била његово животно опредељење. Да су све остале припадале прошлости. Ја више ништа нисам схватала, тог дана, само сам осећала. Осећала сам бескрајни бол који ми није дозвољавао да мислим својом главом, већ ме је удаљавао од здраве памети. Није ми допуштао да сагледам нашу блискост, већ ме је удаљавао од свега. Сетивши се свега тога, наставих да корачам.

Шеснаест часова, мање-више. За доручак сам узела само кафу и сок од поморанџе. Кафу горку нао никада пре, сок кисео као никада пре. Нисам ручала и нисам гладна. Осећам само горчину. Срца, не кафе. Моје лутање бива прекинуто једним мелодичним гласом:

„Госпођице! Госпођице!“

Заустављам се и видим како ми се приближава један тамнопути дечко, веселога осмеха, белих зуба, исцепаних фармерки, широке и светле кошуље веселих боја. На тренутак помишљам на огромну разлику између њега и мене. Ко зна на шта личим, рекох у себи. Он ми показује руком да га сачекам и претрчава улицу. Ја стојим и чекам као изгубљена, док неколико особа посматра сцену из оближњег кафеа, очигледно јединог у датој четврти града. Момак се приближава и ја схватам шта хоће. Сигурно станује негде близу и започиње своје радно поподне, заустављајући туристе којима продаје наруквице створене за тили ча, директно на руци пролазника, увијајући и плетући памучне и кожне нити. Кажем му да ми не треба наруквица, да их имам много, да немам ситниш, да засигурно нисам права особа која би му донела срећу за то радно вече. Он се и даље смеје и не престаје да плете наруквицу око моје руке. У том тренутку излази један човек из кафеа и почиње да зове младића, намигујући му као да хоће да му каже „престани“:

„Ив! Ив! Дођи!“

Хтела сам да одговорим да ме дечко не узнемирава, да сам можда баш ја она која досађује својим изгледом попут зомбија. Хтела сам, али Ив (проклето име!) ме је предухитрио говорећи типу из кафеа да жури. Мени је рекао да му не треба један евро за наруквицу, већ само један мој осмех. Ја се беживотно осмехујем и он ме теши говорећи да тако изгледам много боље и да нико на свету не заслужује моју патњу. Он се све време смеје, његови зуби сијају попут сунца. И одлази. Ја га гледам и кажем му коначно хвала, на сав глас, али он је већ прилично далеко. Ипак, окреће се и показује ми с два прста знак мира, као да хоће да каже да мој растанак и није битан. Како он уопште зна за то?

После неколико тренутака будим се из својих мисли и видим да човек из кафеа још увек стоји испред улаза. Пуши. Унутра нема више скоро никога. Позива ме на кафу. Мени при самој помисли на још једну горку кафу крче сва црева заједно. Кажем му да бих пре попила чашу воде и улазим. На шанку су поређани бројни стрипови, плоче, књиге пожутелих листова. Све то више личи на неку пијачну тезгу него на шанк. Он, власник кафића, има педесетак година, светле очи и ретку косу. Некада је сигурно и она била светла, а сада је проседа. Висок и мршав, погледа усмереног ка бескрају, као да размишља о неким тајнама само њему познатим. Упркос том тајанственом изгледу, делује искрено. Зове се Жан. Пита ме како тако добро говорим француски и после мог одговора закључује да су моји ученици прави срећници. Ја му се осмехујем.

„О, коначно један осмех!“

На то одговарам још једним осмехом, искренијим од претходог.

„Дај, престани! Помислићу да сам ти ја смешан“.

„Ма не! Симпатичан си ми. Хвала ти. Има сигурно десет дана како се не смејем“.

„Види се, знаш?“

Не знам шта да одговорим на ово. Одлучујем да останем и да проведем неко време у том кафеу с њим и с малобројним гостима које улазе и излазе. Жан ми допушта да седим за столом и да размишљам, онда ми доноси топли чај и колачиће. Остајем тамо више од два сата. Жан ме не пита скоро ништа. Посматра ме, али не досађује. Гледа само моје очи, моје руке како додирују косу, лице и главу које говоре уместо мене. И уместо мога срца. У тренутку када устајем да изађем, он ме зауставља:

„Знам једну тајну. Тајну која би ти помогла да решиш све проблеме срца и окончаш патњу“.

„Зар се толико види, Жан?“

Не говори ништа.

„Како да их решим? Која је то тајна?“

Пита ме где се налази мој хотел и каже да добро познаје тај крај, да је у близини Gare de Lyon.

„Иди сада и одмори се, а вечерас се видимо у десет до дванаест испред станице метроа близу твог хотела. Видећеш један киоск одмах на углу који ће, наравно, тада бити затворен. Чекај ме испред киоска, доћи ћу по тебе колима“.

„Шта? Ма ти си луд! И где ме водиш?“

„Видећеш. Ако ми не верујеш, немој ни да дођеш, у реду?“

„Размислићу“.

„Сети се да ћеш се осећати боље. Обећавам ти“.

„Хвала, Жан. Ћао!“

„Ћао“.

Није инсистирао, а ја и не волим особе које то чине. Није се трудио да ме убеди. Зато сам предосетила да ћу се те исте вечери нацртати испред киоска и да ћу га чекати.

Иначе, тај киоск је мој омиљени у Паризу. Прилично стар, у чему се могу наћи једино новине и ништа више. Чак ни карте за метро, ни разгледнице. Само новине. Ради један дека увек озбиљан који ме поздрави сваки пут кад ме види, јер сам у хотелу испред киоска боравила десетине пута. Наравно, ја једино код њега купујем новине кад сам у Паризу. Сада, враћајући се ка хотелу и размишљајући о Жану, гледам како продавац уноси све новине унутра, затвара киоск. Поздравља ме, али не као што то уобичајено ради. Овога пута се назире и један осмех. Тајанствени.

Улазим у своју собу мислећи на продавца новина. Да не зна нешто о мом сусрету са Жаном испред његовог киоска? Зашто ме је баш сада погледао осмехујући се по први пут октад се знамо, а могу да кажем да се знамо бар седам година? Можда ми се само учинило јер, враћајући се, нисам мислила ни на шта друго осим на тај затворени киоск и на сусрет са Жаном.

Уморна, бацам се на кревет и увиђам да, откако ми је Жан предложио да се састанемо, нисам ни помислила на Ивана. Била сам негде другде. Била сам у неком другом свету где нисам осећала никакав бол, никакву патњу. Покушавам да спавам јер је тек осам сати увече. До састанка са Жаном има још четири сата. Ко зна где ће ме одвести и колико ћу се дуго тамо задржати, али немам никакав лош предосећај. Моја радозналост надјачава бол. Нисам га питала ни о каквом је месту реч. Како би требало да се обучем? Покушавам да замислим њега у свом могућим издањима како бих наслутила његов стил, тип људи с којима се дружи. Али, његове испране фармерке и плава мајица ми не помажу много. Његове очи, односно његов поглед, да. А тај поглед ме води у неко прошло време, у време поезије и уметности, у исти онај Париз који сам ја као дете сањала и познавала још и пре него што сам га заиста видела. Али, иако ме Жанов поглед одводи у један давни Париз, ја не успевам да га замислим у неком тако далеком времену. А и мој проблем је мој кофер у коме нема ничег другог осим изгужване одеће. Нисам је извукла кад сам стигла а, усоталом, нема ни ничег нарочитог. Само два пара панталона, неке небитне мајице и то је то. Ничег елегантног. Док сам се паковала, нисам ни помишљала на забаву нити на било какву вечерњу одећу. Нисам понела никакве лепе ципеле, никакву ташну.

Искачем из кревета и излазим брзо из собе у нади да ћу наћи неки отворени бутик одеће. Пола девет је. У близини хотела има мало продавница, то је и био један од разлога због којег сам, пре седам година, одлучила да не мењам овај хотел. Управо због тога: нема многе гужве око њега, а ипак је у непосредном центру. Питам девојку на рецепцији да ли зна за неки бутик у близини и она ми указује на неке називе, али каже да су вероватно већ затворени или да управо затварају и да пожурим. Ја трчим у датом смеру и… да… Сви су затворени. Обесхрабљена, заустављам се на тренутак да размислим шта ми је чинити, да ли је уопште неопходно да купим нову хаљину. Гледам око себе и с друге стране булевара видим једну светлећу рекламу. Из унутрашњости се назире топло, жуто светло. По излогу бих рекла да се унутра налази одећа, али не знам тачно о чему је реч. Можда о некој кројачкој радњи. Или о атељеу моде. Не знам. Прелазим улицу и трчим страхујући да не налетим на затворена врата. Стижем и затичем једну префињену старију даму какву никада раније нисам срела. Седе косе, без шминке, али блиставог лица. Питам је да ли је још увек отворено, а она одговара да је њен бутик увек отворен за њене муштерије. Уз осмех јој кажем да бих да погледам одећу, а она ми узврати да могу на миру то да урадим јер не затвара никада пре десет-једанаест сати. Додаје да је тај бутик њен живот. Париз из прошлих времена, мода из прошлих времена. Бутик vintage хаљина.

Упркос мојој љубави ка Паризу из давних времена, ка свим прошлим стварима и упркос мојој урођеној романтичној природи, никада се нисам усудила да обучем неку од тих хаљина које сам затекла у продавници. Истина је да су ми се увек много допадале и да су увек привлачиле моју пажњу, али се све завршавало на мом дивљењу лепоти тих давних година. Госпођа ми се не обраћа, нити ме гледа. И не волим продавачице из двадесетпрвог века које прате погледом сваки мој корак и сваки покрет унутар продавнице. Овде сам слободна, чујем само како ми каже да се обично њене муштерије задрже сатима док разгледају и бирају хаљине и да она не воли да се умеће, али да је слободно питам за било шта што ме занима. Захваљујем јој се и упуштам се у модни времеплов. Сва одећа је расподељена у четири дела, с натписима изнад:  Années 40, Années 50, Années 60, Années 70. Почиње се од седамдесетих година које су смештене с десне стране одмах после улаза. У том делу има и најмање ствари. Неке сукње, звонарице, поштар-торбе, цветне кошуље, траке за косу. Сећам се колико сам лудела за свиме тиме као гимназијалка. У шездесетим годинама проналазим доста ствари сличних онима које имам код куће. Нисам ни знала да се облачим у стилу шездесетих. Можда и не дајем тај утисак када сам ја у питању. Лутка у излогу  изгледа као права филмска дива. Настављам да тражим, одлучујући да не узмем ништа ни из шездесетих година. Желим нешто другачије. Хајде да погледамо педесете године. Предивне хаљине А кроја, лепршаве сукње, уски корсети. Заносни дезени у којима се огледају веселост и безбрижност. Одлучујем да на брзину погледам шта има међу четрдесетим годинама како бих се што пре вратила у педесете и одабрала своју хаљину. Осећам да ме тамо чека мој избор. И тачно је: четрдесете године ме не привлаче много. Далеко ме више привлаче претходне боје.

„Чим сам те видела на улазу, замислила сам те у овој хаљини“.

Госпођа, која је читала неки часопис од пре бар тридесет година, устаје и провлачи своју такну руку међу хаљине из педесетих. Извлачи једну тамноцрвену хаљину и показује ми је, смешећи се. Остајем без даха, очарана лепотом хаљине. Једноставна, али блистава. Лепршава, без рукава, с предивним деколтеом, дефинитивно најженственија хаљина на свету.

„Допада ти се, зар не?“

„Савршена је! Како сте погодили?“

„Драга моја, ја сам одрасла у овом бутику. Припадао је мојој мајци. Провела сам цео живот овде, међу хаљинама и са женама које су их бирале. И које сам ја бирала за њих. Упамти, једна хаљина никада није само обичан комад одеће. Нарочито када је реч о оваквом типу одеће. Видиш, ова је савршена за тебе, али могла би да буде непримећена на некој другој жени“.

„У праву сте. Шта бих могла да обујем уз ову хаљину?“

„Погледај још мало, потражи и неки накит. О каквој је прилици реч? Куда треба да идеш?“

„О, ни сама не знам, госпођо. Знам само да морам лепо да изгледам“.

И она ми се осмехује попут продавца новина. Ма шта се дешава? Да ли умишљам све те осмехе или су стварни? Можда умишљам њихове поруке, то јест да имају некакве везе са Жаном и са нашим састанком.

Настављам да тражим и проналазим пар предивних, црних, дугих, сатенских рукавица. Госпођа ми додаје и пар црних лакованих ципела и црну, сатенску ташницу.

„Немој да ставиш никакву огрлицу. Узми овај прстен“.

Прстен је златне боје с неколико белих бисера који формирају цвет. Прихватам њене савете и одлазим да испробам све заједно. Стварно лепо изгледам, као да нисам ја. Остала бих још дуго унутра и забавила се испробавајући све и свашта, али нема много времена. Ипак, обећавам себи да више никада нећу променити овај стил. Допадам се и госпођи, приметила сам њен осмех одушевљења чим сам изашла из пробне кабине.

„Просто си предивна! Погледај се само! Где је нестала она збуњена девојка коју сам видела на улазним вратима?“

„Стварно сам деловала тако збуњено? Знате, очајнички сам тражила неки отворени бутик, али све радње су већ биле затворене. Светлост која се назирала из Ваше продавнице осветлела ми је мисли. Хвала, госпођо! Узећу све, наравно. Сада идем да се пресвучем“.

Све је спаковала у папирну кесу пудерасто розе боје. Све мирише на неки очаравајући, старински парфем. Платила сам и баш кад сам хтела да прекорачим праг, чула сам поново њен глас који ми каже да сачекам. Пружа ми један предивни шал који нисам запазила нигде у продавници. Узела га је из собице поред кабине.

„Вечерас ће бити хладно. Узми слободно, ово је поклон. Нека ти коса буде тако пуштена, стави само мало кармина и бићеш савршена. Дива из педесетих!“

„Како сте дивни! Хвала, хвала вам, госпођо. Свратићу сутра поново“.

Поздравља ме и смеши се на њој својствен начин. Поглед јој је упитљив, али питом. Усне се развлаче у стидљив и искрен осмех. Ја се враћам у хотел и девојка с рецепције ме пита да ли сам пронашла нешто. Ја јој кажем да јесам, показујући јој кесу пуну одеће.

„Мммм, осећа се предиван мирис у овој кеси. Где сте нашли све ово? Како се зове бутик? „Le rêve d’Émilie”? Никад чула. Овде је у близини?“

„Да, недалеко од продавница на које сте ми указали. Нажалост, све су биле већ затворене“.

„Жао ми је. Али видим да сте нашли оно што вам је било потребно“.

Узимам кључ и одлазим уз степенице. Кесу пудерасте боје стављам на сточић. Читам назив с кесе, исти онај који је наглас прочитала и девојка. „Le rêve d’Émilie”. Тако се зове бутик. Емилијин сан. Ко је, уопште, Емили? Она госпођа или њена мајка? Или ниједна од њих две? Гледам на сат, прошло је десет. Да ли сам се заиста толико дуго задржала у оној радњици? Деловало ми је као трен.

Свлачим све са себе и одлазим под туш. Уживам док вода пада на моју кожу, на моју главу. Освежава ми мисли. Размишљам о свему ономе што се десило откако сам се изгубила у оној четврти па све до пре неколико минута. И увиђам да нисам мислила на Ивана ни на наш растанак добрих пет-шест сати. Да ли је то тајна о којој је говорио Жан? Али, још увек нисам никуд отишла с њим. Требало је с њим да је откријем. А и још је рано. На брзину сушим косу и почињем да се облачим. Веш, чарапе, хаљина. Мекано платно ми милује кожу попут вела. Испод ушију наносим неколико капи парфема. Бар је парфем увек био прави класик који је наговештавао присутност прошлости и кад бих јела у фаст-фуду или ишла на трчање. Chanel N° 5. Навлачим рукавице, прстен и ципеле, али све то одмах скидам са себе како бих се лепо нашминкала и тиме убила време које никако да прође. Онда поново навлачим рукавице, стављам прстен, обувам ципеле. Узимам и ташну. На тренутак застајем и питам се чиме бих је испунила. На крају убацујем новчаник, мобилни телефон, кармин и огледалце. Баш кад сам била пред вратима, одлучна да изађем, погледам свој одраз у великом зидном огледалу. Ма, да ли сам ово стварно ја? Пре него што затворим врата за собом, извучем мобилни телефон из ташнице и бацим га на ненамештени кревет. Технологија нема никакве везе с мојим вечерашњим изгледом. Ипак се вратим у собу да затворим прозор и видим да сам заборавила шал који ми је поклонила Емили или њена ћерка. У праву је била, напољу је свеже и хладњикаво. Али… Како је она уопште знала да ћу ја баш вечерас изаћи? Пружила ми је овај шал уз речи да ће бити свеже ове вечери. Има заиста толико необјашњивих ствари које су се десиле за овако кратко време. Поново се огледам и питам се шта би Иван рекао кад би ме видео овакву. Да ли бих му се свидела? Док се то питам, истовремено грдим саму себе јер то не би сада требало ни да ме занима. Он више не би требало да ме занима, нити ја више треба да мислим на њега. Што више гледам свој одраз, више себи изгледам смешно. И више не мислим да сам лепа и заносна као што ми се чинило пре само неколико минута. Ето шта ми ради Иван, носилац свега што је ружно у мени и око мене.

Можда је Жан већ стигао и чека ме испред киоска? Која лудост. Упознала сам га тек данас и одмах прихватила његов ноћни позив. Ма да није све ово једна неслана шала? Као да га још увек видим испред оног мајушног кафеа, препуног старих ствари. Предмета тако… vintage. Још увек ми је пред очима док лагано пуши своју цигарету и гледа у бескрај, у небо које има боју његових очију. Плаветнило које долази из непознатог, из неког сна, баш као што је и писало на улазу у кафић. Боже! „Le rêve d’Émilie” и „Le rêve”! Називи су исти!

Привучена овом чудном случајношћу, заведена тим неким тајанственим светом који чека само мене, коначно се одлучујем да напустим своју собу и свом брзином силазим низ степениште. Остављам кључ на рецепцији, а девојка ме зачуђено погледа као да је поред ње прошао дух.

Истина је, свеже је. Још десет минута до састанка. Хтела бих да одем на брзину до бутика само да погледам да ли је још увек отворен, али шта ако Жан дође, не види ме и помисли да сам одустала? Ипак не. Зато само пређем улицу и станем поред киоска. Све делује нормално. Продавац новина није ту, све је пусто. Нема ни живе душе, а у Паризу смо. Није ни поноћ. Увиђам да, поред свих протеклих боравака у Паризу, никада се нисам нашла на улицама овога града овако касно, нарочито не сама. Можда је баш то недостајало мени и Ивану? Да проведемо више времена напољу? Више ништа не разумем, Било нам је тако добро у вези, обожавали смо нашу интимност. Ипак, сада мислим да нас је баш она и убила. Увек и превише сами. Никада нисмо учинили неку лудост. Никада. На пример, провести читаву ноћ под кишом. Или бар поноћ, као што ја сада чиним у Паризу. Поноћ у Паризу. Где сам чула нешто слично? Покушавам да се сетим, и поново се удаљавам од стварности (али да ли сам ја уопште у стварности?). Наједном, чујем звук сирене. Два пута. Окрећем се и иза себе видим један црни кадилак елдорадо. Аутомобил се зауставља. Врата се отварају. Жан се осмехује.

„Жан, шта је све ово? Не знаш шта ми се све десило. Реци ми да не сањам. Реци ми да ово није само сан!“

„Не, није само сан. Једини сан овде си ти, госпођице из педесетих! Заносна си! Изволите, можете ући“.

„Захваљујем!“

Смејем се срдачно и пресрећна улазим у ауто. Док се возимо, пролећни ветрић мази наша лица, моја коса лети, ја припијам шал све више уз кожу. Жан вози споро, Париз се осмехује, звезде су тако близу. Све ми то изгледа као пут у звездано небо.

„Стигли смо, Mademoiselle“.

Заустављамо се испред једне уске и високе зграде, предивног изгледа. Изгледа као неко мало позориште у ком нема никога.

„Жан, где смо?“

„На месту где ћеш разумети себе саму. Где ћеш разумети време које те опседа. Немој се плашити, видећеш да је забавно. И немој мислити да си у бајци. Сети се да је Пепељуга морала да се врати кући у поноћ. А баш у поноћ почиње права забава“.

Изговара то сав нестрпљив, као да једва чека да прослава почне. Не знам ни сама шта се слави. Не успевам ни да замислим, ни да наговестим. Излазимо из аутомобила и видим да је и он обучен у истом мом стилу. Жан ми пружа руку и остављамо кадилак баш испред зграде. Никада нисам возила у Паризу, али мислим да би казну за такво паркирање било немогуће платити. Улазимо на главни улаз, без куцања. Жан ме води кроз дуги ходник ка једном споредном улазу где се налази само један лифт од тамноцрвеног дрвета и с вратима од пожутелог стакла. Улазимо и питам га на који спрат треба да се попнемо. Док тражим бројеве, запажам да постоји само број један.

„Управо тако. На први и једини спрат“.

Не могу да верујем. Почињем саркастично да се смејем, на сав глас.

„Само један спрат? Зар нисмо могли да се попнемо пешице?“

„Не, нисмо могли. Нема степеништа“.

Путовање до првог спрата траје читаву вечност и ја почињем да дрхтим. Наравно, Жан то примећује и покушава да ме орасположи на све могуће начине, говорећи ми да ћу убрзо све схватити. Најзад стижемо. Врата лифта се отварају и чујем мноштво гласова који се смеју, певају, чујем музику, звук при судару чаша. На сву срећу. Боље него потпуна тишина.

„Сада ћеш упознати све наше пријатеље“.

„Чије пријатеље?“

„Моје, твоје, чак и оне који познају твог вереника“.

„Извини, шта ти знаш о мом веренику?“

„Само оно што ми је твој данашњни изглед рекао, када сам те упознао“.

Улазимо у салу, или боље, у салон. Баш чудно, видим толико људи који пуше. Никада у животу нисам видела толико муштикли и лула. Музика која се чује произилази из грамофона. Око мене парови који се љубе, не крију се ни од кога. Сви су слободни, нема интимности. Жан се удаљава од мене како би нам донео нешто за пиће. Опчињена сам хаљинама, лепим жанама, елегантним мушкарцима. Не осећам се другачије од њих, већ по први пут осећам да сам део неке групе, да припадам неком месту. Док посматрам све око себе, застајем запањена пред једним паром који видим на неколико метара од себе. Чини ми се да су то госпођа из бутика и продавац новина, али немогуће је. Делују и сувише млади. Жан се приближава и пружа ми чашу. Представља ме пријатељима. Сви су срдачни, осмехују се, питају ме о мојој земљи, о бомбардовању од пре десет година и о последицама. Ја им кажем да је од 1999. године прошло много више година и они се смеју, говорећи да сам симпатична и да се баш тако треба понашати када су у питању катастрофе које су иза нас. Са иронијом и без страха. Најпре не разумем, али онда схватам да су се они распитивали о бомбардовању из Другог светског рата. Па да, овде се живи у педесетим годинама, иако ми се чини да познајем одлично сва та лица. Недостаје нам само Иван. Да, знам да не би требало да мислим на њега, али сигурна сам да би му се свидело. Често ми је говорио о својим сновима у којима је путовао кроз прошлост и сретао позната лица. Ја бих се тада смејала и говорила бих му да бих желела да сањам с њим исте снове, као што заједно радимо и друге ствари:

„Љубави, замисли! Једемо исту храну, гледамо исти филм, пијемо исто вино, читамо исти роман, и на крају сањамо исти сан!“

Он би се онда смејао више од мене, говорећи да то није било баш тако могуће, али да је свакако било лепо. И да је нешто друго, по његовом мишљењу, било много битније:

„Лепо звучи! Али има нешто битније од сањања истих снова док спавамо: сањати исте снове док смо будни“.

Да. Умео је да ме задиви својим речима. Сада се питам који сам сан сањала? Можда сам, у ствари, увек била превише успавана и сањива да бих с њим будна сањала. Јер, када желиш да оствариш сан за некога, сан с неким, мораш бити будан као никада. Наједном осетих додир на својој руци. И Жанов глас:

„Онај господин хоће да поприча с тобом“.

Показује ми једног младића који седи на столици chaise longue. Кад је приметио да сам га погледала, устао је и приближио се, нудећи ми пиће. Већ сам била испила неколико чаша, прво ону коју ми је донео Жан, онда једну коју ми је понудила једна госпођа, па једна девојка. И сада овај младић. Носи наочаре за које сам сигурна да сам их већ негде видела, и то више пута. Црни и поприлично дебели оквир. Где ли сам видела те наочаре? Чини ми се да су ми и његове очи познате. Не сећам се одакле. Има двадесетак година и са неодољивом симпатијом (и та симпатија ми је прилично позната) е веселим гласом ме упита:

„Ћао! Ти си Жанова пријатељица, зар не? Тренутно радимо на новом филму. Да ли би хтела да глумиш у њему? Била би савршена за једну улогу коју сам осмислио пре неки дан“.

„Ја да глумим? Ти то озбиљно? Никада у животу нисам то радила!“

„Могла би да пробаш! Стварно мислим да си идеална за ову љубавну причу“.

„Реци ми још само да је реч о пару који раскида. У праву си, баш сам идеална!“

„Јао, не! Извини! Нисам имао појма да патиш…“

„Да ли ти изгледам као неко ко пати?“

„Сада да. Малочас кад сам те спазио, не. Изгледала си срећно“.

Нисам знала шта да му кажем. Кад ме је он видео срећну, мислила сам на Ивана.

„Реци ми о чему говори тај нови филм? Ти си режисер?“

„Да, ја. Знам, млад сам, али дубоко верујем у оно што стварам јер волим све то. Дакле, реч је о једном пару који проживљава све разлике које постоје између једног мушкарца и једне жене. Овим филмом бих желео да прикажем разлике у схватању љубави и пожуде“.

„Не разумем. Какве разлике?“

„У питању је једна љубавна прича која почиње као и све друге љубавне приче. Њих двоје су заједно, све раде заједно, смеју се, плачу, воде љубав, после пар година одлуче да живе заједно, планирају децу, почињу да уносе биљке у стан, намештај, онда се свађају око кућних послова, односно, све то чини она. Он умире од страха. И како би победио страх, како би показао себи да његов живот не престаје тим заједничким животом, почиње да се виђа с другим женама, али волећи увек само њу. Она, наравно, не зна ништа о томе. Онда, после неколико година, када он коначно схвати да воли само њу и да је прави живот само с њом, она открива све оно што је он у међувремену радио. Открива све захваљујући једном анонимном писму веома уверљивог садржаја које је послала једна његова бивша љубавница из чисте злобе. Хеј, шта ти је? Ти то плачеш?“

„Не… Извини, дим је у питању. Настави, молим те. Шта она тада ради?“

„Тада почињу да се свађају, односно да по први пут искрено разговарају. Почињу да се разумеју. И она му опрашта. Чини то јер увиђа да не постоји само један исправни начин на који се воли. Јер волети не значи тражити од другога да ради оно што се нама свиђа“.

„Али ако нас наш партнер воли, зар не би требало да чини све како нас не би повредио? Зар не би требало да нас чини срећним?“

„У овом случају, повреде је изазвала бивша љубавница. Он није имао ту намеру. Наравно, није лепо то што је урадио, али никада није желео да његова љубав пати. Али, знаш, он је мушкарац. Не желим да оправдавам његове поступке, већ само да укажем на разлике које постоје. Наравно, није да сви мушкарци имају своје илегалне авантуре, али чак и ако неки мушкарац никада не уради оно што је чинио мој јунак, веруј ми, сви мушкарци то желе. Ментално то чине“.

„И које би то биле разлике у перцепцији љубави?“

„Видиш, ви жене сте увек исте у љубави и желите увек једну исту ствар: да проведете читав живот с мушкарцем у кога сте заљубљене. И само с њим, иако он може да се промени много пута. То јест, не мора да се увек ради о истој особи. Тачно је, девојчице постају зрелије пре дечака. Такве сте ви жене, шта ми ту можемо! Већ са шест година залепите се за неког од нас, а ми не разумемо шта вам је. Ми, са шест година, хоћемо само лопту, а ви сте скоро невидљиве. Са девет година, када ми напокон схватимо оно што сте хтеле, и кад вам коначно то ставимо до знања, цепајући вам вашу свеску испред носа или подсмевајући вам се док пролазите с другарицама (али никада уколико пролазите саме док смо и ми сами), ви нас више и не примећујете. Луде сте за неким од дванаест година и све бисте желеле с њим. С петнаест-шеснаест година, све је већ познато, не морам ни да ти причам. Ви сте већ спремне да се удате и да проведете читав живот с вашим вољеним, док вољени, ако је истих година, с вама је само да би испао фрајер пред друштвом и мало због хормона. Глава му је, међутим, далеко од вас и има на уму потпуно друге ствари. На пример, да пуши траву и да пије пиво с другарима. Да још увек игра фудбал. Онда, око двадесет година, ви мислите да се коначно скрасите са сродном душом, али ваша сродна душа жели нешто друго од живота. И жели све друге у животу. Опсесивно мисли једино на време које пролази и жели секс, секс и само секс. Да, можда и не зна да воли само вас, али засигурно не мисли на децу и на породицу. Ви, наравно, сањате све време исти сан. Онда, на пример, са око тридесет или тридесет и пет година, ми коначно осетимо потребу за оним што сте ви одувек хтеле, али ви, као што се то догађа и мојој јунакињи, откривате нешто што би могло потпуно да уништи читав дугогодишњи сан. Јер живот је као филм! И увек је потребно мало отрова. У противном, чему служи живети? Да ли би ти гледала неки филм у ком се ништа не дешава? Где све функционише онако нако су јунаци замислили на самом почетку?“

„Па… Не…“

„Ето, управо тако! Дакле, ви откријете наше тајнице, тада већ закључане и закључене, и претворите се у најкрволочније звери спопсобне да упропасте баш све, баш тада када је све деловало тако мирно. Ако се то не деси, или ако нас ви прихватите такве какви смо, дођу друге године, ситуација је мање-више иста као и увек, док ви и даље имате исту жељу: провести читав живот с оним у кога сте заљубљене. Чак и ако то више није уопште ваш муж. Нема везе. Битно је да буде с оним у кога сте заљубљене. Нама, напротив, то више није ни важно. Онда, полако, дође једно доба кад нас жене више уопште и не занимају. Не постоје више. Док ви, и у седамдесет година, сањате још увек онај сам о јединственој љубави на свету“.

„И дакле? Да ли тај твој јунак воли своју жену или не?“

„Мислим да је воли“.

„Али ако она жели да му буде једина, као што је он њој једини, зашто он то не прихвати?“

„Ех, једини је докле? Док се не појави неко други за којим ће она изгубити главу. Видиш, жена, иако ће увек желети једину праву љубав, ретко ће бити заљубљена само у једног мушкарца. Али, кад је заљубљена, жели све и само с њим и мисли једино на њега. С друге стране, мушкарац, и кад воли само једну, жели много њих. И желећи друге, може да воли само једну којој се враћа. Док жена, чим почне да жели неког другог, не враћа се истински више никада ономе ко је званично њен. Мислим да си ти све ово разумела, хм? Дакле? Прихваташ ли улогу?“

Не сећам се свога одговора. Сећам се само да сам видела Жана како ми узима чашу из руке, говорећи ми да би сав тај коњак могао само да ми шкоди. Онда смо плесали, чини ми се, а можда и не.

Светлост јутра ме буди. Превише прејаке светлости. Али више није јутро, већ подне. Гледам око себе. Моја соба личи на филмску свлачионицу где се управо пресвукла нека глумица. На столици испред сточића налази се једна тамноцрвена хаљина, откопчаног рајсфершлуса. На хаљини пар црних рукавица и један дуги шал. Поред столице пар црних лакованих ципела. На сточићу прстен и једна црна ташница. Осећам да ме нешто жуља под леђима и у постељини проналазим свој мобилни телефон. Узимам га у руку и у том тренутку стиже једна порука. Од Ивана.

„Ноћас сам сањао да глумим с тобом у новом филму Вудија Алена. Je t’aime“.

*Прича на италијанском објављена у италијанској збирци Paris, toujours Pars, Les Flâneurs Edizioni, Bari. 

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...